2009. március 4., szerda

Testépítés az alapoktól: Mit, mennyit, hogyan?

A testépítés eredményessége - sok más sportághoz hasonlóan - nagyban függ a technikai tudás színvonalától. Egyszerűbben szólva, az egyes gyakorlatoknak pontos végrehajtási módja van annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban fejlessze az adott izomcsoportot.

Amennyiben tehát felkeresünk egy termet, a céltól függetlenül az első, és egyben a legfontosabb feladatunk, hogy az egyes gyakorlatokat technikailag helyesen végrehajtsuk. A nem megfelelő alkalmazás kisebb súlyok esetén nem vált ki különösebb negatív folyamatokat, legfeljebb hosszú távon. A probléma akkor kezdődik, amikor egyre nagyobb súlyokkal kezdünk el dolgozni. Ekkor ugyanis izmaink ereje mellett idegi folyamatok is előtérbe kerülnek, annak okán, hogy nagy erőfeszítés esetén több idegpálya (ún. motoros egység) vesz részt a mozgás kivitelezésben. A rossz beidegződések ebben az esetben pedig komoly akut, illetve krónikus elváltozásokat is eredményezhetnek. (Különböző sérülések: húzódások, rándulások, ritkábban törések vagy ficamok, illetve ízületi-, és izomfájdalmak... stb.) Ezzel természetesen nem az a célom, hogy elvegyem az edzeni kívánó olvasó kedvét, mindössze fel szeretném hívni a figyelmet a tanulás fontosságára, mely a fitness termekben, és az edzéstervben is jelen kell(ene) hogy legyen.

A mai modern fitness termek felszereltségükben mindenfajta igényt képesek kielégíteni. Megtalálhatjuk a szabadsúlyok, és gépek egész arzenálját, mely kiváló lehetőséget ad az amúgy nehezen edzhető izomcsoportok fejlesztésére is. A szabadsúlyok (kézisúlyzó, rúd, húzódzkodó, tárcsák... stb.) előnye, hogy pályája nem meghatározott, a velük végzett gyakorlatok minőségét döntően befolyásolja a végrehajtás. Éppen ezért azt javaslom, hogy az edzéstervünk kezdeti szakaszában részesítsük előnyben a szabad súlyokat az igen jelentős koordinációs hozadéka miatt. A kötött pályás gépek, és a szabadsúlyok problémája nem újkeletű dolog a testépítés világában. Már a hetvenes évek testépítői is heves vitákat folytattak, ésszerű érveket felsorakoztatva mindkét oldalon. (A szabadsúlyok, mint már említettem koordinációs szempontból a gépek fölé emelkednek, tény azonban, hogy a kötött pálya eredményeképpen pedig, különböző szöghelyzetben specifikusan edzhető adott izomcsoport.) Természetesen mindkét típusú eszközzel kiváló eredményeket érhetünk el, ezért ajánlatos edzéstervünkben mindkét módszert alkalmaznunk.

A testépítés igen hatékonyan képes kielégíteni az edzeni vágyó ember igényeit, legyen szó az izomfejlesztésről, zsírégetésről, vagy egyszerűen csak az erőnlét, fittség megőrzéséről. A módszer viszont szorosan összefügg saját testünk alkati jellemzőivel. Éppen ezért céljaink megfogalmazása után az első dolgunk megvizsgálni, hogy milyen alkattípusba sorolhatjuk magunkat. A rengeteg besorolási módszer közül most a legelterjedtebbet mutatom be, mely szerint 3 fő alkattípust különböztethetünk meg: EKTOMORF, MEZOMORF, ENDOMORF típusokat. Az ektomorf alkatúak jellemzően soványak, nem hajlamosak a zsírosodásra, hosszúsági méreteik markánsabbak a szélességivel szemben. Izmosodásra kevésbé hajlamosak. A mezomorf testesíti meg az atletikus testfelépítést, széles vállak, fejlett izmok jellemzik, kevés zsírtömeg mellett. Az endomorfok tekintetében nagy testüregekről, rövid végtagokról, és nagyfokú zsírosodási hajlamról beszélhetünk. E három kategória ilyen tisztán ritkán fordul elő, szakember azonban viszonylag egyértelműen képes besorolni minket egyik-másik köztes kategóriába, melynek alapján megfelelő edzéstervet alakíthatunk ki.

Ha eddig már eljutottunk, akkor elkezdődik az edzésünk azon szakasza, melyet manapság előszeretettel használnak a mögöttes tartalom ismerete nélkül, a "tömegnövelés" időszaka. A testépítésben ez több évet is jelenthet, persze ez függ attól, hogy milyen paraméterekkel szeretnénk rendelkezni testméreteinket tekintve. A tömegnöveléssel olyan alapot rakunk le, melyre az izomcsoportok specifikus edzése megfelelően alapozható. A tömegnövelés aranyszabálya a megfelelő arányú, és mennyiségű táplálkozás (magas fehérje, és szénhidrátbevitel, az egészséges zsírokat sem nélkülözve), mely természetesen az alkatunktól függően kisebb nagyobb mértékben változhat. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mielőtt tervbe veszünk bármit is, kérjük ki szakember véleményét annak érdekében, hogy a legideálisabb fejlődést érjük el. Hisz látható, hogy a testépítés tudománya korántsem egyszerű, és a magas szintű űzése komoly szaktudást igényel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése